Знаете ли че…

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Знаете ли че …

Зад всяка успяла жена стои един талантлив фризьор.

Този факт става известен още в началото на XVII век,когато професията бива разпространена в Европа и най-богатите имат възможност да си изберат свои лични стилисти.От тук започва своето начало силната емоционална връзка между клиент и фризьор.

10-те най-известни фризьори в историята са :

– Шампан /Champagne/ – няма как да не отбележим ,че това е първия коафьор в историята роден през XVII век във Франция.Прочут с таланта си да измисля различни прически за всеки свой клиент той пленява сърцата на цялата парижка аристокрация.

-Льогро дьо Рюмини /Legros de Rumigny/ – него може да запомним с това че е първия назначен фризьор във френския кралски двор.Освен с таланта си той бива запечатан в историята и с написания от него първи учебник за фризьорско искуство в историята и първата световна школа за обучение по фризьорство през XVIII век.Благодарение на него броя на фризьорите практикуващи във френската столица достигнал 1200.Важен отпечатък за неговата кариера /най-известната му клиентка/ оставя  Мадам Помпадур – любовницата на френския крал Луи XV.

Заинтригувахме Ви до тук нали… останете с нас и се потопете в останалата част от историята за тези уникални фризьори….

-Следващия прочут фризьор в историята ,който няма как да не споменем е Леонар /Leonard/известен като любимеца на Мария Антоанета съпругата на френския крал Луи XVI.Той е известен и със своето изобретяване на високи над метър прически с различни форми -змия,часовникова кула ,слънце и др.

-Марсел Грато /Marcel Grateau/- Той успява с помоща на уред  от нагорещено желязо да направи едри вълни на косата /тъй нареченото в днешно време къдрене /.Прическата станала много известна и всички дами в Париж я нарекли “марселска ” прическа.Важно е да отбележим, че Марсел Грато започва работа в най-пропадналия салон  в Монмартр и е правел косите не на елитни дами за каквито става любимец по-късно,а на проститутки.Известната актриса Джейн Хадинг също била запленена от “Къдриците на Марсел”

-Антоан дьо Пари/Antonie de Paris/- нека Ви запознаем с откривателя на карето! Вдъхновението му по тази къса прическа идва от Жана д’Арк .Негова известна клиентка е и Коко Шанел.

-Сидни Гилароф /Sydney Guilaroff/-започнал своята кариера като обикновен чирак,достига до мига в който бил наричан ” фризьор на кинозвездите”.Негови клиенти са известни киноактрисите като  Мерилин Монро и др.

-Александър дьо Пари /1922-2008г. Alexander de Paris/- измисля различни изпълнения на класическия кок.Отваря собствен салон в Париж и прави косите на доста холивудски звезди и кралски особи -Елизабет Тейлър,Джаки Кенеди Одри Хелбърн и др.Благодарение на неговия талант ние запомняме актрисата Елизабет Тейлър в един прекрасен облик  на египетска кралица -“Клеопатра”.

-Познато ли Ви е комбинацията от двете имена – Тони и Гай /Toni and Guy/ двама братя, които започнали кариерата си в салона на своя баща  като обикновени помощници към семейния бизнес и достигат етап ,в който има над 400 техни салони по цял свят .Родени като Джузепе и Гаетано Масколо създават компания за козметика загрижа за косата в Лондон и спечелили чч пъти наградата “фризьорски салон в Лондон на годината”.

-Реймънд Бесон /Raymond Bessonе/-с френски произход,но доказва своя професионализъм не в Париж ,а в Лондон .Кариерата му започва от правене на мустаци и бради в бръснарница.Той е създателя на топираните коси , станали известни през 50-те и 60-те години  и е първия фризьор направил прическа по телевизията.Носели се слухове, че му предлагали по 2500 долара за направата само на една прическа/измиване и изсушаване на коса/.Огледалата в неговия салон били позлатени, а фонтаните от шампанско.Известна негова клиентка била кинозвездата Дайана Дорс.

– И нека Ви представим 10-тия,но не на последно място емблематичен фризьор в историята – Видал Сассун/Vidal Sassoon/-роден в Лондон през 1929 г. става известен със своите геометрични пропорции на къси и елегантни карета.Той се стремял към лесните за поддръжка прически и по-практични за всяка дама.

 

Това са нашите 10-те най-известни фризьори в историята! Таланти започнали своите кариери от нищото и достигнали върхове в своята професия,както и идеи които фризьорите в днешно време прилагат върху своите клиенти….